Ziekenhuis MST

Oldenzaal

Btb ondersteunt de hoofdopzichter van IAA architecten met bouwkundig toezicht. Dit bestaat onder andere uit kwaliteitsbewaking, toezicht op naleving van de veiligheid en gezondheidsaspecten op de bouw.

  • Sector: Restauratie, zorg
  • Architect: IAA architecten
  • Realisatie: Augustus 2014 - Juni 2016
  • Plaats: Oldenzaal
  • Aannemer: Koopmans
  • Werkzaamheden: Bouwkundig toezicht
  • Opdrachtgever: IAA architecten

Het ziekenhuis in Oldenzaal maakt onderdeel uit van het Medisch Spectrum Twente (MST). In de nieuwe visie op het totale MST zal het kleinschalige ziekenhuis in Oldenzaal een centrum voor poliklinieken, poliklinische behandeling, functieonderzoek en een behandelcentrum zijn. Daarnaast wordt voorzien in acute zorg door de vorming van een acute-zorgpost in samenwerking met huisartsen en Ambulance Oost. In het gebouw wordt ruimte geboden aan aanbieders van eerstelijns zorg. Het accent in het vernieuwde hospitaal komt te liggen op dagbehandeling en short-stay. De kamers krijgen een hotelachtige sfeer met ramen tot aan de vloer.

Fase 1 start in augustus 2014 en loopt door tot september 2015. In die periode worden de bouwdelen 2, 3 en 4 volledig gerenoveerd en dit alles achter de oude voorgevel. Daarbij wordt ook geïnvesteerd in de veranda, die zijn historische uitstraling terug moet krijgen. Als gevolg van deze werkzaamheden moet de hoofdingang tijdelijk worden verplaatst naar de hoek van het gebouw, nabij de watertoren. Oktober 2015 start fase 2 en wordt begonnen met de afbraak van het beddenhuis en de huidige hoofdingang. Het voorterrein wordt helemaal opnieuw ingericht en krijgt een parkachtige uitstraling. Tegenover de nieuwe entree komt een parkeerterrein voor bezoekers.

Btb ondersteunt de hoofdopzichter van IAA architecten met bouwkundig toezicht. Dit bestaat onder andere uit kwaliteitsbewaking, toezicht op naleving van de veiligheid en gezondheidsaspecten op de bouw en het bewaken opgestelde planningen. Contacten onderhouden op de bouwplaats met de betrokken aannemers en opdrachtgever en constructeur. Aanspreekpunt op de bouwplaats voor gemeentelijk bouwtoezicht, brandweer, adviseurs en installatietoezicht.