Sloop gebouw R1 op Campus Rachelsmolen

Fontys Hogescholen Eindhoven

Btb verzorgt het toezicht op de sloopwerken bij campus Rachelsmolen van Fontys Hogescholen in Eindhoven.

  • Sector: Onderwijs
  • Projectlocatie: Eindhoven
  • Opdrachtgever: Penta Rho, Fontys Hogescholen
  • Realisatie: 2020 - 2021
  • Werkzaamheden: Toezicht op sloopwerken
  • Omvang: 30.000 m2

Sloop en nieuwbouw

De sloop van  gebouw  R1 op campus Rachelsmolen is in volle gang. Vooraf zijn alle circulaire materialen uit het pand verwijderd. Hiervoor in de plaats gaat Fontys vanaf volgend jaar een nieuw gebouw neerzetten voor vijf opleidingen in de gezondheidszorg en educatie.

Slopen zonder bouwafval

Bij circulaire slopen krijgen alle losse en vaste inventaris zoveel mogelijk een tweede leven. Alle materialen die ook maar enigzins bruikbaar zijn, zijn er uitgehaald. Een deel is of wordt gebruikt bij bouwprojecten van Fontys elders. Van te voren is alles precies geïnventariseerd en daarna eruit gehaald. De platen van het systeemplafond zijn bijvoorbeeld naar een recyclebedrijf gegaan en alle hardhouten binnenkozijnen naar een kozijnenfabriek die daar weer nieuwe kozijnstijlen van maken. Alle materialen die niet meteen aan een afnemer geleverd kunnen worden komen op een soort marktplaats voor bouwmaterialen. De sloop gebeurt met een sorteergrijpmachine. Alles wordt ter plaatse gescheiden; beton, hout, puin, aluminium. 

Toezicht sloopwerken

Btb is gevraagd voor het houden van toezicht op de sloopwerken. De begeleiding van de sloopwerken loopt van begin 2020 tot mei 2021.