Het verhaal van… Willem de Wijs

Deze keer vertellen we het verhaal van Willem de Wijs, Bouwkundig Hoofdopzichter en Inspecteur. Willem is iemand met veel ervaring in het vak en zet zich onder andere in voor het project IQ-woningen in Warmond van Stek Wonen. We bezoeken Willem dan ook op dit project om hem eens wat vragen te stellen en meer te weten te komen over dit interessante project. Kortom, genoeg redenen om verder te lezen.

 

Wie is Willem?

Ik ben begonnen als timmerman en metselaar en na meerdere jaren heb ik de overstap gemaakt naar de uitvoering, wat ik 8 jaar heb gedaan. Op 1 november 2000 ben ik gestart bij btb als Opzichter en later als Hoofdopzichter. Ik ben niet het langste in dienst, maar ondertussen tel ik toch aardig mee!

Een hobby van mij is kalligrafie. Eigenlijk gewoon mooi schrijven, maar dan wel met speciale pennen. Een pen is aan de voet ongeveer 8 mm breed en met inkt schrijf je dan bijzondere letters, zoals gotische letters of romaanse letters. Ik heb zelfs een glazen pen. Als je naar mijn normale handschrift kijkt, dan zou je het niet zeggen dat ik mooi kan schrijven, maar toch vind ik het erg leuk om te doen. Een andere hobby van mij is Tai Chi, een Chinese vechtsport. Dit doe ik nu 2 jaar en ik begin het al aardig te leren. Tai Chi is eigenlijk bewegen in slow motion, waarbij je alle spieren in je lijf beweegt zonder ze heel erg te belasten.

Kun je iets meer vertellen over wat jouw functie precies inhoudt?

Ik ben eigenlijk Hoofdopzichter bij btb, maar gezien de markt ben ik voornamelijk naar inspecties gegaan namens oculus. In het vak als Hoofdopzichter ben je meer betrokken met het werk. Al vanaf dat de palen de grond in gaan, je leest je in het werk in, je gaat tekeningen bekijken, het bestek doornemen, je probeert het je eigen te maken. Bij dat hele proces ben je soms 1 à 2 jaar betrokken. Als inspecteur, zijn inspecties een wat minder lang proces, maar in beide functies kan ik mijn ervaring ruimschoots kwijt. Ik weet hoe de mannen op de bouwplaats zich voelen en ik kan me daarom ook inleven in hun werkzaamheden en beter met uitvoerders communiceren. Als ik iets roep, weten zij direct wat ik bedoel. Zo ontstaat er niet snel een onnodige discussie, maar juist een goed dialoog. Dus dat stukje ervaring is wel erg handig.

Een nadeel van dit vak vind ik wel dat het lijkt alsof je politieagent aan het spelen bent. Het lijkt zo snel negatief. Maar ik zeg daarentegen, er ook wat van wanneer het goed gaat. Dat compenseert  en motiveert de ander weer. Of ik ga met die mensen in gesprek en dan vraag ik waarom zij dat op die specifieke manier doen. Ik kan dan ook uitleggen waarom ik het anders zou aanpakken. Het is dan ook de manier waarop je iets zegt. Dus commentaar leveren oké, maar leg ook uit waarom en biedt een suggestie of andere opties. Uiteindelijk doen we het samen en moet ik niet alleen maar de ‘boeman’ zijn.

Vaak is het ook een kwestie van luchtige praatjes maken met de mannen. Dan komen vanzelf de frustraties of problemen aan het oppervlak en kan ik doorvragen wat zij eraan willen doen of hoe zij een eventuele oplossing voor zich zien.

Welke opleiding heb je specifiek nodig voor een functie als deze?

Ik ben begonnen als timmerman en metselaar. Dus die basis heb ik. Ik heb alles zelf gedaan, getimmerd, gemetseld, gestukadoord etc. In het begin bij btb liepen er nog wel eens jongens met mij mee van de HTS of de MTS, om het vak te leren. Waar kijk je naar? Waar let je op? Ik leerde ze de fijne kneepjes van het vak. Eigenlijk bemoei je je overal mee en let je overal op. Dat vind ik mooi van het vak. Ik heb zelf dit vak grotendeels geleerd van Jan Saal, tijdens de bouw van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Hij heeft ook jarenlang bij btb gewerkt. Hij leerde mij anders kijken naar het bouwproces.

Wat is jouw motto?

Kwaliteit leveren, meer niet. Er zit niks tussen. Het is goed of het is slecht. Het kan een voordeel zijn dat je al het timmer-, metsel- en stucwerk ook zelf gedaan hebt, maar het kan ook tegen je werken. Je weet dan hoe het ook kan of hoe het eigenlijk zou moeten. Daarnaast vind ik veiligheid essentieel en dit moet dan ook altijd voorop staan. Ik heb laatst zelfs nog de landelijke veiligheid dag van de BAM bezocht, waar je altijd weer een hoop van opsteekt. Zo zie je maar, je bent nooit te oud om te leren.

Je hebt ook een cursus communicatievaardigheden gedaan, waarom vond je dat interessant?

Ja dat was een cursus over klantgericht bouwen. Zo let je er toch meer op hoe de lijnen lopen tussen verschillende partijen. Duidelijkheid bij wie je voor wat moet zijn is heel belangrijk. Met iedere partij communiceer je weer anders. Niet alleen extern, maar juist ook intern bij oculus, btb en visiplan is dat van essentieel belang.

Hoe ziet jouw gemiddelde dag eruit?

Als ik inspecties doe, dan ga ik ‘s morgens om kwart voor 6 de deur uit, ben ik om 7 uur op het werk en dan ga ik mijn ronde lopen over de bouwplaats. Wanneer ik terug kom in de keet, laat ik mijn bevindingen en foto’s zien aan de uitvoeder en bespreken we mijn bevindingen. Vervolgens werk ik dit in een inspectierapport uit. En zo heb je vaak twee of drie inspecties op een dag. Ongemerkt gaat er veel tijd in zitten. De meeste tijd zit in het verwerken van het rapport. Maar ook moet het oude rapport erbij gepakt worden. Dan kijk ik of alles van de vorige inspectie nu wel goed en aangepast is en vervolgens werk ik de nieuwe bevindingen uit.

Kun je nog iets meer over het project vertellen waar je nu actief bent?

Een IQ-woning is eigenlijk een bouwproces waarin men in een geconditioneerde ruimte de woning geheel realiseert en afmaakt, in stukken knipt en op de bouwplaats in elkaar zet. In één dag kan het grootste gedeelte van de woning staan. Het voordeel is ook dat de omstandigheden gunstig zijn, doordat het in zo’n pand continue dezelfde temperatuur is voor de materialen en dat het binnen is. Transport is vaak de grootste uitdaging. Soms kun je niet groter of gekker, omdat het simpelweg niet te transporteren is. Met de jaren is dat proces wel steeds slimmer en innovatiever geworden, maar er blijven grenzen. De slimme trucjes die ze ook hier toepassen, maakt het project toch speciaal.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Willem zegt lachend: ‘’Dan hoop ik met pensioen te zijn, maar hopelijk wel met een nieuwe uitdaging voor tijdens dat pensioen. Om onder de mensen te blijven, bezig te blijven, toch te blijven leren en in de bouw te blijven rommelen. Mogelijk als ‘hulp’ bij andere collega’s, om zo mijn kennis te blijven delen.’’

Werkdag van… Leen Lageweg

Senior Bouwkundige

In 'Werkdag van' lopen we met één van onze collega's mee op een project waar zij werkzaam zijn.

Bereikbaarheid tijdens de bouwvak

De kantoren van btb blijven geopend tijdens de vakantieweken.

Werkdag van…Bert Doldersum

Senior Bouwkundige

In 'Werkdag van' lopen we met één van onze collega's mee op een project waar zij werkzaam zijn.