Het verhaal van… Rob Bouman

Deze keer vertellen we het verhaal van Rob Bouman. Rob is Bouwcoördinator, Toezichthouder en Inspecteur bij btb. Rob is op dit moment bezig met opleveringen bij het grote en bijzondere project Leidsche Rijn Centrum, waar wij op een zonnige middag een rondleiding kregen en het verhaal hoorden achter deze ervaren medewerker. Lees snel verder.

 

Wie is Rob? Waar kom je vandaan, waar word je gelukkig van..?

Ik ben geboren in Haarlem en ik woon in Velsen-Zuid, 8 kilometer boven Haarlem. Ik word gelukkig van de zon en lekker stukken fietsen in de zon. Sinds vier jaar word ik ook heel gelukkig van mijn kleindochter. En binnenkort, zo rond september, ook van mijn nieuwe kleinkind. En om het compleet te maken, dat ik weer terug ben op het nest van btb. Daarbij heb ik er een hoop leuke en nieuwe collega’s bij gekregen. Ik ben ook een zwemfanaat. Ik ben 34 jaar bestuurder geweest van een zwemvereniging. Daar haal ik ook een hoop energie uit.

Kun je ons wat meer vertellen wat jouw functie binnen btb precies inhoud?

Peter noemde mij pas nog ‘vliegende keep’, vanaf het moment dat ik terug ben bij btb heb ik nog niet echt een geheel eigen project gehad, maar ben ik zo hier en daar ingevallen. Dat spreek mij dus juist ook gelijk het meeste aan. Ik ben niet het type om 40 uur lang in één keet te gaan zitten. Laat mij maar heen en weer vliegen, dan zit ik het lekkerst in mijn vel. Afstanden zijn geen probleem, als je op tijd de dag begint, dan kun je aan het einde van de dag wellicht een toeristische route pakken. Het is maar net hoe je overal tegenaan kijkt, ik relativeer dus heel erg. Ik geniet dus van de dingen die elke dag gebeuren en ik ben van het dingen vieren, ook de kleine dingen. Ik stel niks uit, ik kijk alleen maar naar wat er vandaag en morgen moet gebeuren. Gelukkig kan ik dat en ben ik dat zo met de jaren gaan zien. Neem nou vanmorgen, dan zie ik hier twee vogels, vlak naast de vele winkelpanden en huizen die hier gebouwd worden, hun eigen huisje bouwen in het water. Dan denk ik wel eens, zo simpel kan het zijn, waar maken we ons nou soms zo druk om met elkaar. Genieten van het spontane. Vanmiddag als ik thuis kom, zeg ik kom op, nog even naar het strand, genieten van dit mooie weer!

Als iets op een bepaalde manier niet gebeurd, ga ik het gewoon op mijn eigen manier doen en dan regel ik het wel. Ik draai er niet om heen en ben recht voor z’n raap. Wordt niet altijd gewaardeerd, maar zo ben ik en zo werk ik. Ik hoef ook nooit op een gemaakte manier te laten merken wie ik ben.  Hier moeten jullie het mee doen.

Welke opleiding heb je?

Wil je het echt weten? Ik heb eigenlijk de opleiding voor Sportinstructeur. Ooit ben ik begonnen als zwemleraar, maar op een gegeven moment ben je altijd aan het werk als familie en vrienden vrij zijn, dat was ook niet alles. Ik heb het wel met heel veel plezier gedaan. Ik doe dat ook nog steeds een avondje erbij. Om kinderen die al kunnen zwemmen de lastigste zwemslagen te leren. Dat vind ik nog steeds leuk. Na 10 jaar zwemles te hebben gegeven, ben ik in de bouwwereld verzeild geraakt. Ik heb toen ook al mijn diploma’s behaald op het gebied van timmeren, in de bouw en de werkplaats. Ook heb ik nog een aannemerscursus gedaan. Na bij diverse aannemers te hebben gewerkt heb ik van 1987 t/m 2006 bankkantoren gebouwd en verbouwd voor ABN Amro en al haar rechtsvoorgangers. In 2007 ben ik begonnen bij btb.

Wat jouw motto Rob?

‘’Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!’’

Hoe ziet jouw gemiddelde dag eruit?

Dat ligt heel erg aan het project. Maar hier bij Leidsche Rijn Centrum beginnen we om half negen. Ik hou ervan om op tijd te zijn, dus ik ben hier altijd voor acht uur. Dan kan ik alles rustig klaar leggen, een bak koffie nemen en de mensen ontvangen. Vanmorgen waren de eerste mensen er al om tien over acht, waardoor je de rest van de dag ook wat meer speling hebt. We leveren in totaal hier zes woningen per dag op. Mijn collega doet er drie en ik doe er drie. Dan sluiten we af, bespreken we nog het nodige en ga ik weer richting huis. Toch is geen dag hetzelfde, al lijkt dat wel zo. Het is maar net hoe het loopt en wat de opdrachtgever vraagt of wenst, en dan lopen de uren wel eens anders.

Kun je ons iets meer over het project zelf vertellen?

Eigenlijk zijn wij maar actief op een klein gedeelte van heel Leidsche Rijn Centrum, omdat we alleen de opleveringen van woningen doen. Maar toch krijg je al snel een beeld van dit project. Dan blijkt dat a.s.r. hier een grote speler is die veel appartementen en winkel- en horecaruimte laat bouwen. Wij zijn een deel aan het opleveren en dat zijn de wat duurdere koopappartementen. Daar doen wij er 74 van in totaal. Daarnaast leveren we ook een deel van de bijpassende parkeerplekken op in de immense parkeergarage. De winkels zijn hier officieel geopend op 16 mei. Ondertussen gaat a.s.r. gewoon door de woningen verder op te leveren. Ik doe niet de opleveringen van de winkels, dat is al gebeurd. Want al deze partijen, zoals Blokker, Jumbo, Miss Etam, Big Bazaar, Kruidvat, etc. zijn op dit moment al aan het inbouwen, zich klaar aan het maken om open te gaan of zij zijn al open.

Verder kun je het zien als een complete stad naast de A2, ze zeggen ook wel het tweede centrum van Utrecht. Kan niet anders. Zo groot dat het is. Gigantisch. Zo compleet uit de grond gestampt. Medio dit jaar moet het voor een groot deel klaar zijn en zullen de meeste bouwketen verdwenen zijn. Dat zie je ook als je naar de maquette kijkt. De transparante delen zijn allemaal nog in wording. De gemeente is daar druk mee, zo komt er een groot hotel en nog veel woningbouw omheen. Maar, de basis ligt. Men kan nu gaan winkelen, wonen, ontspannen en zich wanen in een heus stadscentrum met deze compleet nieuwe straten. Alles gaat leven, van de busbanen waar elke 5 minuten bussen af en aan rijden tot aan de mega parkeergarage waar plek is voor meer dan 1.300 bezoekers. Ook is er een uitgebreid ondergronds expeditiesysteem. Door op de parallelrijbaan van de A2 afslag 7 te nemen richting Leidsche Rijn Centrum bereik je via de Stadsbaantunnel  een tunnel speciaal voor bevoorrading onder Leidsche Rijn Centrum. Vrachtwagens kunnen in deze tunnel hun waren lossen t.b.v. de winkels en hoeven dus niet door de winkelstraten heen. Dit zorgt ervoor dat de straten autoluw worden en winkelend publiek in alle rust door de straten kan wandelen.

Wat maakt het werk voor jou bijzonder?

Nou, het is de eerste keer dat ik bezoek krijg van twee dames van kantoor, dat moet je ook een keer meegemaakt hebben. Daarnaast is het contact met de bewoners ook vaak leuk, je komt zoveel verschillende mensen tegen. Het kan zo maar ineens heel gezellig worden, zo’n oplevering. Verder ervaar ik hier nog geen problemen met de opleveringen, omdat het allemaal goed gebouwd en geregeld wordt. Ik mag me gelukkig prijzen dat het allemaal goed verloopt, wat ik gelukkig vaak heb met projecten waar ik werk. Ook vind ik het fijn dat geen enkele dag hetzelfde verloopt. Ik houd ook weer niet heel erg van verassingen, maar toch mag een dag wel wat spontane dingen hebben. De sfeer is hier ook goed en gezellig, daar ben je ook wel zelf bij, maar het valt wel op.

Hoe zie jij btb?

Ik vind btb veranderd, maar wel in goede zin. Het zegt wel wat hoe we de crisis uitgekomen zijn. Wat ook wel erg te danken is aan de bepaalde mensen, die echt hun nek hiervoor uitgestoken hebben. Dat vind ik mooi om te zien en ik zie het verder met vertrouwen tegemoet. Er waait een frisse wind doorheen en daar houd ik van.

Wil je nog iets meegeven?

Geniet gewoon van het leven en de dingen die je wél hebt. Dan moet het altijd goedkomen!

Werkdag van…Michel Gerrets

Senior Bouwkundige

In 'Werkdag van' lopen we met één van onze collega's mee op een project waar zij werkzaam zijn.

Start toezicht bij Studentencomplex Proxima

Groningen

De studentenkamers worden Plegt-Vos ontwikkeld en in een snel tempo gerealiseerd. 

Jubileum Leen Lageweg

Collega Leen Lageweg is 25 jaar in dienst! Dat moet natuurlijk gevierd worden. Wat drijft Leen om zo lang bij btb te werken?