Het verhaal van… Auke Hansma

Deze keer in ‘Het verhaal van’ is Auke Hansma aan het woord. Wij spraken hem over zijn werkzaamheden als directievoerder bij de realisatie van Stappegoor, een campus van Hogeschool Fontys in Tilburg.

 

Kun je kort vertellen wie je bent en wat je doet?

Mijn naam is Auke Hansma en ik ben directievoerder bij btb. Hier houd ik mij naast directievoering ook bezig met toezicht. Daarnaast verzorg ik risicoanalyses en plantoetsingen voor zusterbedrijf oculus. Samen met collega Roy ben ik bij oculus momenteel erg actief met alle voorbereidingen en pilots rondom de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen.

Kun je iets meer vertellen over jezelf?

Ik ben vader van drie kinderen in de leeftijd 10, 12 en bijna 14. Twee van de jongens doen veel aan voetballen, waarvan ik er één ook coach en train. Daar gaat dus veel van mijn vrije tijd in zitten. Daarnaast sta ik veel langs de lijn bij mijn andere zoon aan het hockeyveld. Het is dus druk met drie puberende kinderen. De tijd die ik over houd besteed ik graag aan een rondje hardlopen.

Hoe ben je bij btb terechtgekomen?

Voorheen heb ik 21 jaar bij een architectenbureau gewerkt, waar ik eigenlijk volledig ben opgeleid. Van tekenaar, naar groepsleider tot projectmanager. Uiteindelijk heb ik 12 jaar als projectmanager in de utiliteitsbouw gewerkt. Tijdens de crisis liepen de projecten terug en was de groei er voor mij een beetje uit. Toen besloot ik rond te gaan kijken. Oud-collega Jan Kesteloo werkte al bij btb als directievoerder en projectleider en vroeg 2,5 jaar geleden of ik interesse had om bij btb te werken. Ik vond het wel een mooie kans om hetzelfde werk voort te zetten bij toch wel een ander bedrijf.

Bij het architectenbureau was ik als projectleider natuurlijk ook verantwoordelijk om het bureau te ontzien. Dit kon soms tegenstrijdige belangen geven met de functie directievoerder. Als directievoerder zorg ik er nu voor dat de opdrachtgever krijgt wat hij gekocht heeft en waarborg ik de kwaliteit. Ik vind uitvoering ontzettend leuk en uitdagend werk.

Welke ervaringen heb je nodig om een goede directievoerder te zijn?

Sommige dingen zijn geen hogere wiskunde, maar ik denk dat je als basis wel op hbo-niveau moet kunnen denken. Vooral om te begrijpen welke materie hier allemaal voorbij komt. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen wat je zelf niet begrijpt, en waar je dus andere expertises bij nodig hebt. Je kunt het echt niet allemaal zelf en hebt sparringspartners nodig om je werk (goed) te kunnen doen. 

Wat vind je belangrijk in het werk?

Ik heb niet echt een motto, maar vind het wel belangrijk om alles op alles te zetten om iets voor elkaar te krijgen. En dat in dezen neerzetten wat een opdrachtgever uiteindelijk van je vraagt én meer. De uitdaging is denk ik ook het aanpassen van een plan tijdens het proces. Die uitdaging is net dat stukje meer dat het werk aantrekkelijk houdt.

Wat maakt je werk nog meer bijzonder?

Het contact met heel veel mensen van verschillende niveau's. Van opdrachtgever tot de uitvoerenden en de gebruikers. Je ziet alle facetten van een gebouw: van voorbereiding tot realisatie. 

Wat zijn de minder leuke kanten?

Soms de werkdruk, dat is natuurlijk erg gerelateerd aan de bouw. Zaken als leveringen van materialen zijn vaak slecht voor elkaar of gebeuren niet volgens afspraak. De markt is natuurlijk best overhit aan het raken.

Kun je wat meer vertellen over campus Stappengoor?

Hier in Tilburg zijn we bezig met de realisatie van campus Stappegoor voor Hogeschool Fontys. Het wordt een gebouw voor 2500 studenten van de opleidingen ICT en HCI. Het gebouw bestaat uit een prefab casco, waardoor de opbouw snel en voorspoedig ging. In een halfjaar tijd kun je daarmee echt iets neerzetten. Momenteel zijn we bezig met de installaties, binnenkozijnen en afwerking van het pand, deze moet namelijk 1 oktober aanstaande gereed zijn voor de eerste studenten. 

Hoe zie jij btb?

Btb is voor mij een mooie kans om verder te groeien, om ander facetten van de bouw te zien. Een bedrijf dat erg druk bezig is met vernieuwen en verjongen, dat is iets wat mij erg aanspreekt. 

Hoe zie jij de toekomst?

Ik heb altijd uitdagingen in mijn werk nodig, dus ik denk dat ik mij meer richting projectmanagement en ontwikkeling zal bewegen. Ik ontwikkel me in ieder geval graag zo breed mogelijk. De utiliteitsbouw en grote projecten zijn wel iets waar echt mijn hart ligt, dus ik hoop me daar (nog) meer op te kunnen richten.

Werkdag van… Leen Lageweg

Senior Bouwkundige

In 'Werkdag van' lopen we met één van onze collega's mee op een project waar zij werkzaam zijn.

Bereikbaarheid tijdens de bouwvak

De kantoren van btb blijven geopend tijdens de vakantieweken.

Werkdag van…Bert Doldersum

Senior Bouwkundige

In 'Werkdag van' lopen we met één van onze collega's mee op een project waar zij werkzaam zijn.