Bouwcoördinatie en toezicht Kolencentrale

Maasvlakte

Btb heeft de bouwcoördinatie voor de totale bouw verzorgd en daarnaast het toezicht verzorgd op de civieltechnische en bouwkundige percelen.

  • Sector: Industrie
  • Projectlocatie: Maasvlakte
  • Opdrachtgever: E.ON Benelux
  • Realisatie: 2007 - 2015
  • Werkzaamheden: Bouwkundig toezicht

Bouwcoördinatie en toezicht Kolencentrale

Torens
De nieuwbouw van de Eon-elektriciteitscentrale op de Maasvlakte is voorzien van twee hoge trappentorens. De ruim 126 meter hoge betonnen torens zijn circa 50 meter lager dan de nabijgelegen schoorsteen die eveneens met een glijbekisting is opgetrokken. Het bouwdeel vergde 2870 m3 beton en 492 ton wapening. De torens worden elk voorzien van 66 prefab betonnen trappen, 32 bordessen en ruim 300 meter leuningwerk.

Power Island
De funderingsvloer van de centrale vergt 27.000 kuub beton en is daarmee de grootste aaneengesloten stort ooit in Nederland. Op de betonnen fundatie van het zogeheten Power Island draaiden in de drukste fase zeven torenkranen. Dit 10.000 m2 grote Power Island is bestemd voor de opwekking van elektriciteit met kolen. Met de nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrale van 1100 Megawatt voorziet Eon in ongeveer 7 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte.

Btb heeft de bouwcoördinatie voor de totale bouw verzorgd, dit betekende afstemming tussen zo’n 100 aannemers en leveranciers en minstens zoveel onderaannemers. Daarnaast is het toezicht verzorgd  op de civieltechnische en bouwkundige percelen.