Het verhaal van… Jorden Jan van Zeumeren

In ‘Het verhaal van’ maak je kennis met onze medewerkers en de projecten waar zij actief zijn. Dit keer spraken wij met Jorden Jan van Zeumeren, senior bouwkundige en directievoerder bij btb. Op dit moment werkt hij als bouwkundig toezichthouder op het project McCain in Lelystad. Hieronder lees je meer over het werk van Jorden Jan én over dit project in Lelystad.

Met wie hebben we het genoegen?

“Mijn naam is Jorden Jan van Zeumeren. Ik woon in Hasselt, nabij Zwolle, met mijn vrouw en drie kinderen. Ondertussen zijn alle kinderen van de middelbare school af en volgen ze nu een beroepsopleiding. Mijn hobby’s vallen onder de noemer ‘rommelen in perfectie’. Ik mag namelijk graag tuinieren, sleutelen aan mijn oldtimer en klussen in en rondom het huis.”

Wat houdt jouw functie in?

“Ik heb op veel verschillende vlakken in de bouw ervaring opgedaan. Met die kennis ondersteun ik opdrachtgevers en bouwers tijdens het bouwproces en in de infratechniek. Dit kan zijn in de functie van toezichthouder of directievoerder, maar ook op gebied van kwaliteitsborging en de implementatie daarvan binnen een bedrijf.”

Welke opleiding heb je daar voor nodig? 

"Voor de functie van toezichthouder heb je minimaal mbo werk- en denkniveau nodig in de richting Bouwkunde. Daarnaast zijn ervaring en levenswijsheid belangrijk om goed in te kunnen schatten waar eventuele risico’s zitten tijdens de werkzaamheden."

"Voor directievoering is naar mijn idee een hbo-opleiding nodig. Maar ook hierbij zijn praktijkkennis en ervaring belangrijk. Bij de uitreiking van mijn diploma, zei de docent treffend: “Het papiertje heb je nu in je bezit, maar het echte leren begint nu pas”. En zo is het ook: tijdens de opleiding wordt de basis gelegd, in de praktijk doe je de kennis op."

Wat is jouw motto?

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

“Na een kop koffie stellen we het dagprogramma op. Vervolgens maken we een rondje over de bouwplaats. In het programma Letsbuild rapporteren we onze bevindingen op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Tijdens de rondgang komen er vaak nog vragen of knelpunten naar voren. Die zoeken we vervolgens uit of zetten we als actiepunt door naar de verantwoordelijke. Verder vul ik het btb-weekrapport in. Daarmee leg ik voor de opdrachtgever vast wat er die dag op de bouwplaats is uitgevoerd en gebeurd.”

Kun je iets meer vertellen over het project in Lelystad?

“Op dit moment ben ik een aantal dagen in de week toezichthouder bij de uitbreiding/nieuwbouw van frietfabriek McCain in Lelystad. Dit doe ik samen met collega’s Bert Doldersum en Edwin Rieborn. Edwin is de directievoerder op dit project.

Het grote bouwkundige deel is inmiddels klaar. We zijn nu vooral bezig met de afbouw, de integratie van de installaties en aanpassingen door aanvullende wensen van de opdrachtgever. Daarvoor is opnieuw bouwkundige en constructieve engineering nodig.”

Wat maakt jouw werk bijzonder?

“In mijn werk ben ik het bouwkundige oog en oor van de opdrachtgever. Daarnaast ben ik in veel gevallen ook een bouwkundige schakel van de opdrachtgever met de aannemer. Deze onderlinge verbinding spreekt me aan en geeft me energie in het werk.”

“De organisatiestructuur bij het huidige project McCain is anders dan we in Nederland vaak gewend zijn. McCain is namelijk een internationaal bedrijf, wat invloed heeft op het bouwmanagement van dit project in Nederland. McCain is de hoofdaannemer en heeft het project opgedeeld in zogenoemde packages. Voor elk van die packages is een verantwoordelijke aangesteld, die daar de coördinatie over heeft.”

Wat maakt het af en toe spannend of minder leuk?

"Ik vind vooral de nieuwe werkzaamheden en ontwikkelingen erg leuk. Voor ik bij btb kwam werken, heb ik weinig toezicht gedaan en hier ontdek ik nu steeds weer nieuwe dingen. Bij mijn vorige baan zat ik vaak als projectmanager/werkvoorbereider aan de andere kant van de tafel. Daarom is het voor mij extra interessant om het nu van deze kant te bekijken. Hierdoor kan ik me ook goed inleven in de andere partij(en)."

Wat is het mooiste van dit project?

“De ingewikkeldheid van een fabriek met allerlei installaties vind ik erg interessant. Er is een 3D-model van de nieuwbouw, met daarop het leidingenverloop, trappen, bordessen en machinerie. Hier zit uiteraard een hele logistieke gedachtegang achter en dat is bijzonder om te zien.”

Hoe zie jij btb? 

“Btb is een veelzijdig bedrijf, waar heel veel kennis aanwezig is.”

Waar zie jij jezelf over vijf jaar? 

"Ik zou graag verder willen in de directievoering. Ook zou ik mezelf graag meer ontwikkelen en verdiepen in de kwaliteitsborging."

Bereikbaarheid tijdens de bouwvak

De kantoren van btb blijven geopend tijdens de vakantieweken.

Kwaliteitsinspecteur, interview

Pensioen Willem de Wijs

Na ruim 21 jaar btb gaat onze collega Willem de Wijs genieten van een welverdiend pensioen. Hoe kijkt Willem terug op al die jaren bij ons?

Samenwerking Stichting MVI

GGZ Delfland

Btb ondersteunt vervoersproject GGZ Delfland van Stichting Mobiliteit Voor Iedereen. Hoe? Lees dan verder.