Het verhaal van… Bert Doldersum

Deze keer in ‘Het verhaal van’ is Bert Doldersum, Projectleider en adviseur bij btb, aan het woord. Hij vertelt over zijn ervaringen en het bijzondere project Les Pavillions in Zwolle.

 

Wie is Bert en waar kom je vandaan?

Ik ben Bert Doldersum, 53 jaar en werk nu bijna 18 jaar bij btb. In die jaren heb ik al diverse projecten voor btb mogen verzorgen, zowel in de rol van bouwkundig toezichthouder, directievoerder als projectleider. Van theaters, scholen en monumenten tot een gaslocatie, ziekenhuis en een crematorium. Echt van alles en nog wat. Ik ben inmiddels al weer 26 jaar getrouwd met Gea. We hebben twee jongens, De oudste wordt dit jaar 23 en de jongste wordt 18. We wonen in Nieuwelande. Momenteel sport ik weinig, maar als ik de kans krijg fiets en voetbal ik graag. Ook ben ik voorzitter van het MFC (Multifunctioneel Centrum) in het dorp en ben ik actief in de gemeentelijke politiek.

Wat houdt jouw functie precies in?

Uiteraard heb ik een hele brede functie, maar wanneer je als bouwkundig toezichthouder rondloopt, let je voornamelijk op de kwaliteit van een project. Als directievoerder kijk je meer naar de planning en aspecten als geld en tijd. Als projectleider zit je nog veel meer in die rol en let je op deze aspecten samen met de uitvoerder en werkvoorbereider. Hier in Zwolle heb ik, naast de functie van projectleider, ook een lange tijd als uitvoerder gefunctioneerd en een stuk werkvoorbereiding gedaan.

Hoe ben je precies bij btb terechtgekomen?

Ik ben begonnen als timmerman. Daarvoor heb ik LTS bouwkunde gedaan en vervolgens de streekschool, primair en voortgezet onderwijs. Vanwege een ongeluk heb ik een vervolgstudie opgepakt. Ik ben gestart met de hbo-opleiding tot bouwkundig opzichter/tekenaar. Ik heb zes jaar lang drie avonden in twee weken gestudeerd. Tijdens het vierde leerjaar heb ik drie dagen per twee weken examens gedaan in Delft, in het zesde leerjaar kwamen daar drie dagen in Amsterdam bij voor de mondelinge toetsing. Alles bij elkaar heb ik er ongeveer tien jaar over gedaan. In de tussentijd ben ik getrouwd en hebben mijn huidige vrouw en ik een woning gebouwd.

Na het afronden van mijn studie ben ik in 1991 bij Plegt-Vos op kantoor begonnen. Mijn eerste functie was assistent werkvoorbereider/tekenaar. Eigenlijk heb ik hier ook diverse rollen vervuld, tot aan projectleider aan toe. Ik ben daar gestopt in 2000 en in 2001 ben ik bij btb begonnen. Allereerst als assistent opzichter in Apeldoorn.

Welke opleidingen en ervaringen heb je hiervoor nodig?

Als ik kijk naar de toekomst denk ik dat de jonge generatie vaak veel bouwkundige kennis mist. Uiteraard doe je de meeste kennis pas op in de praktijk, maar ik vind dat zowel de mbo als hbo-opleidingen wel wat diepgang missen. Als ik naar de universitaire studies kijk, merk je dat deze studenten theoretisch heel goed zijn onderbouwd en weten waar ze dingen moeten zoeken. Maar techniek is toch iets heel anders. Seriematige nieuwbouw is simpel gezegd gewoon een doosje in elkaar zetten, maar bij een renovatie komt veel meer kijken. Je moet bekijken hoe een constructie in elkaar zit en je afvragen of hetgeen wat er op tekening staat ook daadwerkelijk mogelijk is. Eigenlijk kun je stellen dat er meer verrassingen op je pad komen. Maar laat je hierdoor vooral niet afschrikken, de bouw is een fantastische plek om te werken. Je leert er heel veel en geen dag is hetzelfde.

Wat is jouw motto?

Het komt zoals het komt.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

’s Morgens begin ik eerst even met mijn mail en dan rolt er vanzelf van alles uit. Het enige wat ik plan is dat ik op maandag op locatie ben in Hoofddorp, en op dinsdag in Drunen. Op woensdag zit ik meestal in Zwolle of werk ik thuis en donderdags werk ik weer in Drunen. Op vrijdag heb ik vaak al een volledige werkweek gemaakt, maar meestal ben ik dan ook nog wel een halve of hele dag aan het werk. Mijn werk varieert van diverse mogelijkheden onderzoeken, tot verslaglegging, vergaderingen bijwonen, de productie in de gaten houden en kwaliteitscontroles. In principe doe ik van alles.

Wat vind je het meest bijzonder aan jouw werk?

Het mooie van de bouw is dat je een stuk vrijheid hebt. Het is vaak wel vrij complex, maar je hebt wel heel veel vrijheid. Dat vind ik leuk.

Wat zijn de minder leuke kanten?

Het komt weleens voor dat onderaannemers niet weten wat ze moeten doen. Dat je een startgesprek hebt gehad en dat er vervolgens iemand op de bouwplaats komt en geen idee heeft waar en wat er moet gebeuren, bijvoorbeeld een metselaar. Die randverschijnselen eromheen zijn weleens lastig.

Kun je wat vertellen over het project waarin je nu actief bent?

We zijn nu bij Les Pavillions in Zwolle, dit project voeren we uit in opdracht van Think Wonen en betreft de transformatie van drie kantoorgebouwen naar appartementencomplexen. Inmiddels zijn de drie kantoorgebouwen gereed. We zijn momenteel bezig om de commerciële plint aan te passen. Het ene deel van de commerciële ruimtes wordt verhuurd aan een school voor lesruimtes en het andere deel wordt verhuurd als kantoorruimte. De verwachting is dat mijn werkzaamheden hier er met een week of vier op zitten.

Hoe was de sfeer en communicatie van het project?

We zijn op 15 mei 2017 met dit project begonnen. De planning voor de sloop liep in eerste instantie uit van zes naar achttien weken. Daarnaast hebben we rekening moeten houden met de broedtijd van vogels, waardoor we de bestaande kozijnen niet konden slopen. Ook de betonconstructie bleek niet helemaal wat we ervan verwacht hadden. Na wat problemen met onderaannemers ging het opleveren van het laatste gebouw, genaamd Bordeaux, heel voorspoedig.

Wat vond je het meest bijzonder aan het project?

Dat is toch wel de staat van het gebouw. Toen ik hier binnen kwam dacht ik direct; dit is kwalitatief gezien wel een heel mooi gebouw. Dat zie je aan alles hier terug.

Hoe zie jij btb en de toekomst?

Lachend: door een grote groene bril. Het zegt denk ik wel genoeg dat ik hier nu bijna achttien jaar werk. De vrijheid die ik hier krijg is prettig.

Wil je de lezers nog iets meegeven?

Ja, als je een mooie baan wil moet je echt de bouw in gaan. Zorg dan wel dat je echt het vak leert. Begin bij een kleine aannemer, waar je van alles tegenkomt en mag oppakken. Daar leer je zo veel van. Bijvoorbeeld improviseren en oplossend denken. In de praktijk krijg je er veel meer gevoel bij.

Werkdag van…Michel Gerrets

Senior Bouwkundige

In 'Werkdag van' lopen we met één van onze collega's mee op een project waar zij werkzaam zijn.

Start toezicht bij Studentencomplex Proxima

Groningen

De studentenkamers worden Plegt-Vos ontwikkeld en in een snel tempo gerealiseerd. 

Jubileum Leen Lageweg

Collega Leen Lageweg is 25 jaar in dienst! Dat moet natuurlijk gevierd worden. Wat drijft Leen om zo lang bij btb te werken?